Elbolag Umeå

Teckna rätt elavtal i Umeå med Elyn. Här jämför vi över 120 elbolag med olika erbjudanden och rabatter. Spara upp till 1200 kr på att jämföra!

{"sendUrl":"https:\/\/elyn.se\/jamfor\/"}
Allt om elavtal i Umeå

Vill du hitta elbolag i Umeå? Då rekommenderar vi dig att fortsätta läsa på den här sidan. Nedan har vi samlat allt om elbolag, som du vill veta då du ska teckna ett elavtal i Umeå. Vi går igenom viktig information samt delar våra bästa tips och råd när det kommer till elbolag och elavtal i området.

Innehållsförteckning

Hitta ditt nya elbolag i Umeå med Elyn

Det finns mycket som talar för att du här hos oss på Elyn ges de bästa förutsättningarna att hitta ett elbolag i Umeå som passar dig. Vi har samlat data från över 120 olika elbolag, och sammanställt denna fakta för att du enkelt, smidigt och snabbt ska kunna jämföra olika alternativ. Många av dessa elbolag har elavtal i Umeå.

För att hitta ett elbolag och elavtal fyller du i det postnummer du har på din adress i Umeå, och klickar sen på ”jämför nu”. Därefter får du upp alla de olika elvatal som finns tillgängliga och som du kan teckna på din adress. På vår sajt kan du även välja att sortera dina sökresultat utifrån pris, förnybar el och liknande beroende på hur dina preferenser ser ut.

Jämför elbolag och elavtal kostnadsfritt hos oss, och teckna din favorit. Genom att fylla i ditt personnummer och använda dig av vår jämförelsetjänst kan du direkt få svar på vilket som är det bästa elavtalet för dig. Det baserat på var du bor, hur tillgängligheten ser ut och månadskostnad. Med Elyn är det lätt att hitta rätt!

Elbolag i Umeå

Hela Norrbottens län, och delar av Västerbottens län – där Umeå ingår – tillhör elområde 1. Detta innebär att det i Umeå finns ett i många fall ett överskott på el, då det är just det som kännetecknar elområde 1. Samtidigt är efterfrågan på el inte överdrivet stor antalet invånare i förhållande till area är få. Elen som tillverkar i området kommer främst från vattenkraft.

Med tanke på energiöverskottet är det inte ovanligt att elen uppe i norr, inte minst då i Umeå, är rätt billig. Det framförallt om man jämför mot hur efterfrågan, tillgången och därefter priserna ser ut i andra elområden, så som elområde 4 där bland annat Skåne ingår. Ska du teckna ett elavtal i Umeå kan du alltså förvänta dig bra priser.

Vi rekommenderar dig dock att jämföra elbolag innan du väljer att teckna ett elavtal. Detta för att du ska hitta bästa elavtal för dig utifrån ett flertal olika aspekter, där pris såklart ingår men inte är det enda som är avgörande i frågan. I Umeå kan du jämföra avtal från några av Sveriges största elbolag, så som Fortum, Göta Energi och Umeå Energi. Tryggt och pålitligt.

Undvik elbolag från Energimarknadsbyråns klagomålslista

Om du är nyinflyttad i Göteborg och ska teckna ett nytt elavtal är det ett par saker som du behöver ta ställning till. Först och främst vilken typ av elavtal passar din ekonomi. Rörligt, fast, mix eller timpris är alla olika former som passar olika typer av behov. Det kan också vara bra att fundera på om du vill ha fossilfri eller miljömärkt el. Vi rekommenderar också att du undviker elbolag som finns med på Energimarknadsbyråns klagomålslista, eller ”svarta lista” som den också kallas. När du använder Elyn filtrerar vi automatiskt bort alla elbolag som är med på listan.

Att välja elavtal i Umeå

För att valet av elavtal i Umeå ska bli så bra som möjligt utifrån dina förutsättningar och preferenser är det viktigt att du som elkonsument vet hur du ska göra rätt val. Vad bör avtalet innehålla? Vad är ett rimligt pris? Ska det vara fast eller rörligt.

När man ska välja elavtal finns det ett flertal aspekter att se till, vilka du bör ha i åtanke då du jämför och tecknar avtal hos ett elbolag i Umeå. Det finns många olika typer av avtal att välja mellan på marknaden, där du kan hitta ett bra alternativ utifrån dina behov. Vanligast är dock att man väljer mellan ett fast och ett rörligt elavtal.

Välj det som passar dig

Det viktigaste att tänka på när du ska välja elavtal är att du väljer det alternativ som passar dig bäst. Om det är ett fast eller rörligt avtal beror på olika aspekter, inte minst hur du vill att dina elpriser ska se ut och vad som påverkar din månadskostnad

Värt att nämna är att det rörliga elavtalet är det som majoriteten väljer, det även i Umeå. Detta bland annat då man har sett rent historiskt att just den avtalstypen är billigare över tid. Tänk dock på att om du väljer ett rörligt avtal så kommer din månadskostnad för elen att variera beroende på hur elmarknaden ser ut och vad elbolaget du valt betalar för energin.

Ett fast elavtal i Umeå kan istället vara att föredra för dig som vill känna dig trygg och säker med att varje månad ha exakt samma kostnad för elen. Det vill säga, pris/ kWh kommer vara detsamma under hela din avtalade period, vilken du bestämmer med elbolaget. Ofta tecknar man ett elavtal under en period på 1-3 år.

Graf med fördelning av elavtal

Procentuell fördelning av elavtal i elområde 3 (källa SCB, 2022).

Majoriteten av hushåll tecknar rörligt avtal i elområde 3

Jämför elavtal i Umeå

Passa på att sänka dina elkostnader med upp till 1200 kr per år! Jämför över 3 000 elavtal från 120 elhandelsbolag.

Nätägare i Umeå

När du tecknar ett elavtal hos ett elbolag kommer du alltid få två fakturor skickad till dig varje månad. Ena fakturan kommer från elbolaget i fråga, och den andra kommer från den så kallade nätägaren. Nätägaren är den person som ser till att elen du betalat för kommer fram genom elledningarna och hela vägen fram till dina uttag.

I Umeå är det UmeåEnergi AB som är nätägare och ansvariga för att elen kommer fram som den ska i området. Ska du teckna elavtal i Umeå kan du alltså inte välja någon annan nätägare, utan det är UmeåEnergi som sköter detta. Totalt i Sverige finns det omkring 170 nätägare distribuerat över hela landet.

Nätägare i Umeå

  • Umeå – Umeå Energi AB

Kontakta nätägaren vid flytt

Något du måste tänka på om du ska byta bostad eller flytta, även om det gäller en flytt inom Umeå, är att du måste meddela din flytt till såväl ditt elbolag som till din nätägare. I samband med denna flytt kan det vara nödvändigt för dig att teckna ett nytt elavtal, som då skrivs på din nya adress. Detta för att du inte ska behöva betala för elen i onödan.

Jämför elbolag i Umeå

Passa på att sänka dina elkostnader med upp till 1200 kr per år! Jämför över 3 000 elavtal från 120 elhandelsbolag.

Vanliga frågor och svar

Att svara på frågan om vilket elbolag som är billigast i Umeå är inte helt möjligt att göra. Detta då priset för ett elavtal beror på flera olika aspekter, däribland din elförbrukning. För att du ska hitta det billigaste elavtalet i Umeå för dig kan du använda dig av Elyns jämförelsetjänst och hitta bästa elavtal till bäst pris.

Umeå, och även andra delar av Västerbottens län, tillhör elområde 1. Detta är det mest nordliggande elområdet i Sverige, där det ofta finns ett överskott på el och där elpriserna därmed ofta är låga.

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.