Timpris el

Från välkända elbolag med unika kampanjer och erbjudanden

Minska dina elhandelskostnader med upp till 20 % med timpris på elen. Har du frågor om hur mycket du kan spara eller hur timpris fungerar? Elyn hjälper dig!

Bästa elavtal
Jämför elavtal

Timavtal - April 2024

Populära elbolag i varje kategori

Jämför månadens timavtal

Elområde 3 vid förbrukningen 2000 kWh
fortum

1. Fortum

Rörligt elavtal
151 kr
/mån inkl. avgift & rabatt
skelleftea-kraft

2. Skellefteå Kraft

Rörligt elavtal
153 kr
/mån inkl. avgift & rabatt
cheap-energy-ab

3. Cheap Energy

Rörligt elavtal
154 kr
/mån inkl. avgift & rabatt
telge-energi-logo

4. Telge Energi

Rörligt elavtal
154 kr
/mån inkl. avgift & rabatt
bixia

5. Bixia

Rörligt elavtal
185 kr
/mån inkl. avgift & rabatt
eon

6. E.ON

Rörligt elavtal
172 kr
/mån inkl. avgift & rabatt
jamtkraft

7. Jämtkraft

Rörligt elavtal
183 kr
/mån inkl. avgift & rabatt
greenely-logo
1. Greenely
Timavtal
3.2 öre
Påslag exkl. inköpskostnader
tibber
2. Tibber
Timavtal
0 öre
Påslag exkl. inköpskostnader
karnfull-energi
3. Kärnfull Energi
Timavtal
3.2 öre
Påslag exkl. inköpskostnader
fortum
4. Fortum
Timavtal
5.9 öre
Påslag exkl. inköpskostnader
telge-energi-logo
5. Telge Energi
Timavtal
0 öre
Påslag exkl. inköpskostnader
fortum
1. Fortum
Fast avtal
152 kr
/mån inkl. avgift & rabatt
cheap-energy-ab
2. Cheap Energy
Fast avtal
182 kr
/mån inkl. avgift & rabatt
skelleftea-kraft
3. Skellefteå Kraft
Fast avtal
212 kr
/mån inkl. avgift & rabatt
4. Stockholms Elbolag
Fast avtal
216 kr
/mån inkl. avgift & rabatt
Allt om elavtal med timpris

Är du intresserad av ett elavtal med timpris? På Elyn har vi samlat elbolag som erbjuder timpris tillsammans med erbjudanden och kampanjer. Har du frågor angående hur ett timavtal fungerar, hur mycket som går att spara, vem ett timpris passar för eller vilket hushåll som kan teckna ett timavtal? Fortsätt då att läsa på sidan!

Innehållsförteckning

Vad är ett timavtal?

Ett timavtal eller ett elavtal med timpris som det också kallas, är ett avtal där du själv kan påverka inköpspriset på din el genom att välja när på dygnet din förbrukning sker. Alla elleverantörer i Norden köper in sin el från elmarknaden Nord Pool där priset varierar från timme till timme och kallas spotpris. I ett rörligt elavtal har du en mätare som läser av information om din elförbrukning månadsvis och skickar till ditt nätbolag. Därför får du förenklat ett månadsmedelpris på elen från Nord Pool i stället för det faktiska priset timme för timme. 

I ett timavtal har du i stället en mätare som läser av minst en gång i timmen och skickar information till ditt nätbolag. Detta innebär att du betalar för spotpriset för varje för varje timma som du individuellt förbrukat el under månaden och tillsammans bildar detta ett individuellt genomsnitt för just ditt hushåll. Nedan kan du läsa mer om skillnaden på ett timpris och rörligt pris och varför inte ett rörligt elavtal är det många tror.

Timpris

Om du är villig att ställa om när på dygnet din elförbrukning sker, kan ett timpris vara något för dig. Då elpriset till stor del påverkas av efterfrågan, tenderar det att vara billigare på natten än på dagen. Det finns också timmar på dagen där elpriset brukar vara särskilt högt så som på morgonen och vid middagstid. Genom att köra tvättmaskin, diskmaskin, torktumlare och ladda elbilen under dygnets billigare timmar kan du spara mycket pengar. Om du inte förändrar dina vanor kan elkostnaden däremot bli dyrare än tidigare.

I stapeldiagrammet nedan som illustrerar elpriset timme för timme 2022-09-06 och i SE3 går det att se att genomsnittspriset på elen under dygnet var 347 öre/kWh. Det lägsta priset under dygnet var 59,82 öre/kWh kl 00:00 och det dyraste 593,44 kl 19:00 en skillnad på nästan 1000 %. Spotpriset var som dyrast när efterfrågan var hög, det vill säga mellan 07:00-09:00 på morgonen och 17:00-19:00 på kvällen. Tidigare hörde det till ovanligheten att skillnaderna var så här stora men under 2021 och 2022 har detta skett ofta.

Exempel: För att göra ett enkelt exempel på hur ett timpris kan fungera kan vi låtsas att stapeldiagrammet nedan motsvarar spotpriset för hela månaden i stället för en dag. Under månaden var 347 öre/kWh, den gröna linjen i grafen. En elbil som laddas 3 kWh vilket motsvarar ungefär 1-2 mil körning kommer med ett rörligt elavtal att betala genomsnittspriset för månaden 347 öre x 3 kWh i spotpris för att ladda bilen alltså 10,41 kr. Om du i stället laddar elbilen under den billigaste timmen med timavtal blir detta 59,82 öre x 3 kWh alltså 1,79 kr. Exemplet är enbart spotpris och exkluderar nätavgifter, skatt, moms och påslag samt volymavvägning.

Timpris-Elyn-2022-09-06

Rörligt elpris

Om du har ett rörligt elavtal innebär det att din elmätare rapporterar in information till nätbolaget en gång i månaden. Därav blir ditt spotpris ett genomsnitt för hela månaden på Nord Pool. Om du inte är intresserad av att ställa om dina vanor eller tenderar att köra många hushållsmaskiner under dyrare timmar på dygnet är antagligen ett timpris inte något för ditt hushåll.

Ovanstående är en förenkling som många elhandlare använder sig av. I själva verket använder sig elhandlare också av något som kallas volymavvägning (volympåslag) som antingen står specificerat i räkningen eller bakas in i inköpspriset. Volymavvägningen är helt enkelt skillnaden på genomsnittspriset på Nord Pool och priset elhandlaren egentligen betalar för elen på Nord Pool eftersom deras kunder tenderar att förbruka mer el under de dyrare timmarna på dagen framför de billigare timmarna på natten.

Exempel: Spotpriset på Nord Pool var i genomsnitt 20 öre per kWh under en månad. På dagen var genomsnittspriset däremot 40 öre per kWh och på natten 10 öre per kWh. Eftersom 3/4 av all förbrukning skedde på dagtid bland kunderna hos elhandlaren blir det faktiska priset som elhandlaren betalade för elen högre än genomsnittet på Nord Pool det vill säga 30 öre per kWh. Alltså blir volymavägningen 10 öre per kWh.

Att tänka på när du väljer timavtal

  1. Har du tillräckligt hög förbrukning för att det ska vara värt att ha ett timavtal?
  2. Finns det möjlighet att ställa om din förbrukning, exempelvis diskmaskin, tvättmaskin, elbilsladdning och uppvärmning?
  3. Vill du ha ett smart timavtal med stöd för exempelvis schemalagd laddning och smart uppvärmning?

Elbolag nischade mot timpris

På senare år har det dykt upp flera elhandlare som specialiserat sig på timpris. Dessa utmärker sig bland annat genom att man hjälper kunder att förändra sitt förbrukningsmönster för att nyttja tider på dygnet när spotpriset är lågt. Bland annat erbjuder många integrationer med olika elbils- och värmepumpsmärken så att förbrukningen ska ske under rätt timmar på dygnet. Samtidigt erbjuder man Appar för att visualisera kundens tillgängliga förbrukningsdata. En annan sak som ofta utmärker dessa nischade elhandlarna är att de tar en månadsavgift i stället för påslag. På så vis kan de även hjälpa dig att minska förbrukningen.

Elbolag med timavtal i april

Timavtal
Greenely
69 kr månadsavgift
Timavtal
tibber
39 kr månadsavgift
Timavtal
gota-energi
39 kr månadsavgift

Greenely

Greenely är en uppstickare bland elhandlarna som enbart erbjuder elavtal med timpris. Greenely har bland annat en App som hjälper dig att ställa om samt minska förbrukningen och integrationer med olika elbilsmärken och värmepannor. Elhandlaren säljer el till inköpspris och bolagets vinstmarginal kommer från månadsavgiften som är 69 kr eller om du binder dig ett år 49 kr. Greenely erbjuder endast el som är 100 % fossilfri.

Tibber

Tibber är precis som Greenely en uppstickare som enbart erbjuder elavtal med timpris. Med Tibber har du möjlighet att se din förbrukning varje månad, jämföra ditt pris med liknande hushåll och använda dig av smart elbilsladdning samt mycket mer. Tibber erbjuder el till inköpspris och kostar 39 kr per månad och har också en smart App för att hjälpa dig att minska förbrukningen. All el som säljs på Tibber kommer från förnyelsebara källor.

Göta Energi

Göta Energi är välkända för att erbjuda elavtal med låga priser. Göta Energi erbjuder även ett timavtal helt utan fast påslag till inköpspris. Månadsavgiften är 39 kr per månad vilket innebär att Göta Energi inte har någon vinning i att du förbrukar mer eller mindre el.

Är timavtal bra?

Det går inte att säga att ett timavtal passar bra för alla. Ett timavtal passar dig som är villig och har möjlighet ställa om din förbrukning till billigare timmar på dygnet. Särskilt den som har en lite högre förbrukning så som villaägare kan spara pengar på att ha ett timavtal. Om du inte förändrar ditt förbrukningsmönster blir elpriset detsamma eller i värsta fall dyrare än ett vanligt rörligt elavtal. Därför är det viktigt att du tänker efter innan du väljer att byta till timavtal.

Ett timpris passar dig som

Generellt går det att säga att den som har högre förbrukning också har mer att spara på att välja ett timavtal. Nedan har vi samlat några av de viktigaste punkterna du bör tänka på innan du väljer ett timpris framför ett rörligt.

Bor i en villa eller radhus

Om du bor i en villa eller ett radhus har du med största sannolikhet en högre förbrukning än om du bor i exempelvis en lägenhet. Detta innebär att du har mer att spara på att ställa om förbrukningen. 

Om du bor i en lägenhet och din förbrukning är 2 000 kWh och sparar 10 % blir besparingen sällan över hundralappen. Om du i stället bor i en eluppvärmd villa som förbrukar över 25 000 kWh per år kan det handla om flera tusen kronor varje månad.

Kan ställa om din förbrukning

Att ställa om sin förbrukning behöver inte betyda att du måste titta på TV på natten. Det handlar i stället om att identifiera elslukare som enkelt kan användas vid andra tider. Det kan exempelvis handla om att ställa in timer så att de körs på diskmaskin och tvättmaskin till natten eller att dammsuga kl 16:00 eller 21:00 i stället för kl 18:00 när elpriset är som högst. Har du en elbil kan du också välja att ladda denna på natten.

Håller koll på spotpriset

Att hålla koll på spotpriset behöver inte vara så svårt. Varje dag vid ungefär klockan två släpps morgondagens spotpris på Nord Pool. Många elbolag har även Appar för sina kunder där du kan följa spotpriset. Om du inte har ett intresse av att följa spotpriset kan du förhålla dig till den enklare regeln att du ska undvika pristopparna på morgonen och kvällen samt ställa om så mycket av förbrukningen som möjligt till natten.

Har smart laddning/uppvärmning

Att ha smart laddning eller uppvärmning är inte en nödvändighet men något som kan hjälpa en på traven. Genom smart laddning kan du exempelvis om du har en elbil ställa in den så att den laddar på de billigaste timmarna under dygnet. På samma sätt kan smart uppvärmning göra så att värmepumpen kör mer under billigare timmar. För att göra detta krävs dock en smart värmepump som kan integreras med exempelvis Greenely eller Tibber.

Har solceller eller kompletterande värmekälla

Att du har solceller innebär att du i bästa fall kan producera överskottsenergi på dagen när elpriset är som dyrast. På natten när elpriset går ned och solen inte lyser använder du i stället den billigare elen i nätet via timavtal.

På samma sätt kan du minska din förbrukning med en kompletterande värmekälla så som en kamin på dagen, samtidigt som du värmer på natten med hjälp av el.

När är timpriset billigast?

Elpriset är generellt som lägst på natten mellan 02:00 – 04:00 och som högst på morgonen och eftermiddagen vanligtvis är detta någon gång mellan 07:00 – 10:00 och 17:00 -19:00. Detta beror på att spotpriset på Nord Pool baseras på utbud och efterfrågan. Under dagen morgonen och vid middagstid tenderar priset att vara som högst eftersom efterfrågan är hög och på natten när många sover går elkonsumtionen ned. 

Timpris-Elyn-Dyra och Billiga timmar

Vad beror timpriset på?

I stort sett all el som säljs i Sverige handlas via Nord Pool som är elmarknaden i Norden. Morgondagens spotpris publiceras en dag i förväg och visas vanligtvis strax efter kl 14:00 på dagen.  

Priset på Nord Pool styrs av hur mycket el som elproducenterna kommer producera samt hur stor efterfrågan är på den elen. Elpriset kan med andra ord vara lågt även om efterfrågan är hög så länge utbudet också är högt. 

Tidigare har vi haft ett relativt stabilt pris i Norden eftersom att en större del av elen som producerades var planerbar, alltå gick att styra. 

Utbud och efterfrågan

I Sverige står vatten- och kärnkraft för en majoritet av elproduktionen även om vindkraften under senare år bidrar med en allt större del. Solkraft och värmekraft står fortfarande för en liten andel av den totala produktionen.

I de nordligare delarna av Sverige finns mycket vatten- och vindkraft och elproduktionen tenderar här att vara hög. Särskilt vattenkraften bidrar till ett stabilare elpris eftersom den är planerbar. Samtidigt är norra Sverige i förhållande till södra relativt glesbefolkat vilket också innebär att efterfrågan från privata hushåll är lägre.

Elproduktionen i södra Sverige domineras av kärn- och vindkraft. Kärnkraften är planerbar men vindkraften varierar kraftigt vid olika väder. Samtidigt är södra Sverige mer tätbefolkat och detta innebär att elpriserna brukar vara betydligt högre än i norr.

Vem kan ha ett timavtal?

För att ha ett timavtal krävs att du som elkonsument har en elmätare som är fungerar tillsammans med ett timpris. Detta betyder helt enkelt att elmätaren rapporterar in din förbrukning varje timme i stället för en gång i månaden. Utöver mätare krävs också att din elhandlare erbjuder timpris vilket i stort sett alla större elbolag gör. Är du osäker på om din elmätare är kompatibel med ett timpris kan du höra av dig till din nätägare och fråga. Enligt lag kan du få mätaren utbytt gratis. Vill du veta mer om hur ett byte av mätare fungerar eller hur mycket du kan spara på ett timavtal, fortsätt då att läsa.

Byte av elmätare

Att byta till timmätare är gratis enligt lag och något du kan efterfråga från din nätägare som är den som har hand om mätningen. Om du redan har en timmätare men som är inställd på månadsavstämning kan ett byte gå snabbare och ofta kan detta ske digitalt. Som högst får det ta 3 månader för nätägaren att byta ut din elmätare.

Tänk på att under 2022 har intresset för timpris ökat markant då elpriserna också har gått upp. Detta innebär att det är hög belastning på nätägarna när det kommer till timmätning vilket innebär att det kan ta ovanligt lång tid för ett byte.

Vilka elbolag har timavtal?

I ett EU direktiv från årsskiftet 2020/2021 framkommer att elhandelsbolag som har över 200 000 kunder ska kunna erbjuda dynamisk prissättning vilket i Sverige innebär timpris. Detta ska införskaffas i svensk lag men i praktiken innebär det redan idag att i stort sett alla större elbolag har möjlighet att erbjuda timpris.

En sak som kan vara bra att veta är att alla elhandlare inte erbjuder möjligheten att teckna ett timavtal på deras hemsida. I stället behöver du teckna ett rörligt elavtal som du sedan begär ska bli bytt till ett timavtal. Ett annat alternativ är att kontakakta kundtjänsten för att få detta installerat direkt. 

Hur mycket sparar jag på timpris?

Greenely som är en av de största aktörererna som är nischade mot timavtal uppger att deras kunder sparar i genomsnitt ca 10–20 % på att välja timpris i stället för ett rörligt avtal. I augusti 2022 innebar detta att en villaägare sparade ungefär 500 – 1000 kr per månad på att ha ett timavtal kontra ett rörligt avtal. Tibber som också är en stor aktör uppger att besparingen är 13 % billigare än andra större elbolag. 

Det är viktigt att tänka på att du endast sparar pengar om du ställer om din förbrukning. I annat fall riskerar ett timavtal att bli dyrare än ett rörligt elavtal där priset baseras på ett genomsnitt.

 

Spara upp till 20 % av dina elhandelskostander på med ett timpris

Jämför erbjudanden

Passa på att sänka dina elkostnader med upp till 1200 kr per år! Jämför över 3 000 elavtal från 120 elhandelsbolag.

Vanliga frågor och svar

Det går inte att säga att ett timpris är billigare än ett rörligt avtal. Om ditt hushåll däremot ställer om förbrukningen så att den sker under billigare timmar än vad elbolagets genomsnittliga rörliga kund gör kan du spara upp till 20 % eller mer på ett timavtal.

Nej, alla elbolag erbjuder inte timavtal men hos de flesta större elbolagen finns det möjlighet att byta till timavtal. Det kan däremot krävas att du kontaktar kundtjänsten för att göra detta.

Ett timavtal passar för större hushåll som har möjlighet att ställa om när på dygnet förbrukningen sker. Detta kan exempelvis handla om att köra tvättmaskinen och diskmaskinen på natten samt ladda elbilen på billigare timmar. Timavtal passar särskilt bra för dig med solpaneler.

För att du ska kunna byta till timpris krävs att du har en elmätare som rapporterar förbrukningen frekvent. Hos vissa krävs enbart att mätaren ställs om och hos andra krävs det att den byts ut. Detta sker gratis enligt lag men kan ta upp till 3 månader.

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.