Elavtal erbjudande

Från välkända elbolag med unika kampanjer och erbjudanden

På Elyn har vi listat elavtal med erbjudanden och kampanjer för mars 2024. Genom att välja ett elavtal med rabatterbjudande kan du spara flera tusenlappar. Tecknar gör du snabbt och enkelt via elbolagets hemsida.

Till erbjudanden
Jämför kampanjer

Erbjudanden - Mars 2024

Populäraste elavtalen i varje kategori
fortum
greenely-logo
cheap-energy-ab

Elavtal med kampanjer

Från elområde 3 vid förbrukningen 2 000 kWh
fortum

1. Fortum

Rörligt elavtal
60.6 öre
/kWh inkl. avgift & rabatt
cheap-energy-ab

2. Cheap Energy

Rörligt elavtal
63.0 öre
/kWh inkl. avgift & rabatt
skelleftea-kraft

3. Skellefteå Kraft

Rörligt elavtal
63.1 öre
/kWh inkl. avgift & rabatt
telge-energi-logo

4. Telge Energi

Rörligt elavtal
63.1 öre
/kWh inkl. avgift & rabatt
eon

5. E.ON

Rörligt elavtal
83.9 öre
/kWh inkl. avgift & rabatt
bixia

6. Bixia

Rörligt elavtal
86.2 öre
/kWh inkl. avgift & rabatt
vattenfall

7. Vattenfall

Rörligt elavtal
89.1 öre
/kWh inkl. avgift & rabatt
greenely-logo
1. Greenely
Timavtal
3.2 öre
Påslag exkl. inköpskostnader
tibber
2. Tibber
Timavtal
0 öre
Påslag exkl. inköpskostnader
karnfull-energi
3. Kärnfull Energi
Timavtal
3.2 öre
Påslag exkl. inköpskostnader
fortum
4. Fortum
Timavtal
5.9 öre
Påslag exkl. inköpskostnader
telge-energi-logo
5. Telge Energi
Timavtal
0 öre
Påslag exkl. inköpskostnader
fortum
1. Fortum
Fast avtal
102.9 öre
/kWh inkl. avgift & rabatt
cheap-energy-ab
2. Cheap Energy
Fast avtal
107.9 öre
/kWh inkl. avgift & rabatt
skelleftea-kraft
3. Skellefteå Kraft
Fast avtal
115.1 öre
/kWh inkl. avgift & rabatt
4. Stockholms Elbolag
Fast avtal
129.5 öre
/kWh inkl. avgift & rabatt
Allt om elavtal erbjudanden

Letar du efter ett elavtal med erbjudande? På Elyn har vi samlat rabatter och kampanjer för den som vill teckna ett nytt elavtal. Här finner du även information kring vilka erbjudanden som innebär den största besparingen för dig som elkund och vilka som man bör undvika. Du kan också enkelt använda Elyns jämförelsefunktion högst upp på sidan.

Innehållsförteckning

Vad innehåller ett bra erbjudande?

Elmarknaden för privatpersoner har blivit en av de mest konkurrensutsatta branscherna sedan marknaden avreglerades 1996 och idag finns över 150 elbolag på marknaden. För att sticka ut i mängden väljer många elbolag att erbjuda elavtal med sänkt avgift och påslag till nya kunder. I vissa fall går det även att få gåvor och presentkort om du tecknar ett nytt elavtal. Elyn har vi valt att fokusera på elavtal med sänkt avgift och rabatt på påslaget eftersom dessa vanligtvis innebär den största kostnadsbesparingen för elkunden. Vilket som är viktigast kommer vi att gå igenom nedan. Tänk på att många erbjudanden endast gäller om du är ny kund hos elbolaget.

Vid låg elförbrukning

Om du bor i en lägenhet eller villa med en låg elförbrukning bör du som elkund sannolikt leta efter elavtal med kampanjer som sänker avgiften. Anledningen är att avgiften vid en mindre elförbrukning står för en större del av den totala kostnaden. Nedanför visar vi exempel på varför detta är fallet. På Elyn räknar vi en förbrukning som ligger under 5 000 kWh som en låg elförbrukning även om det skiljer sig beroende på vem man talar med.

Exempel: Om ditt hushåll har en elförbrukning som är 2 000 kWh per år och ett elavtal med en månadsavgift som är 49 kr per månad innebär 12 månaders fri avgift att du sparar 588 kr per år. En öresrabatt på 5 öre per kWh blir däremot endast en besparing på 100 kr per år vid samma förbrukning.

Vid Hög elförbrukning

Har ditt hushåll en hög elförbrukning bör du välja ett elavtal där en öresrabatt på påslaget ingår. Eftersom öresrabatten följer med på varje kWh el som ditt hushåll förbrukar blir den totala rabatten större desto högre elförbrukningen är för dig som kund. Vid en förbrukning om ungefär 20 000 kWh per år som är vanligt i en villa med eluppvärmning står påslaget för en betydligt större del än avgiften.

Exempel: Om du har en elförbrukning som är 20 000 kWh per år och får en öresrabatt som är 5 öre per kWh kommer detta innebära en besparing på 1000 kr per år. Detta jämfört med rabatten på avgiften enligt exemplet ovan som innebar en besparing på 588 kr per år.

Att tänka på när du väljer erbjudande

  1. Välj ett erbjudande baserat på din förbrukning, en låg avgift vid låg förbrukning och lågt påslag vid hög förbrukning.
  2. Teckna ett avtal med rabatt på påslaget och avgiften framför gåvor och presentkort.
  3. Undvik osäriösa aktörer och tänk på att välja ett avtal som är billigt även när avtalstiden går ut. 

Elavtal med erbjudanden

I den här sektionen har vi samlat elavtal med aktuella erbjudanden på Elyn. Kampanjerna gäller endast för elavtal med rörligt elpris eftersom det fasta elpriset är samma under hela bindningstiden. Många elleverantörer skriver ut att kunden exempelvis får rabatt på avgiften i sitt fasta elpris under 1–3 år, men i slutändan är elpriset fortfarande fast vilket innebär att allt ska vara inkluderat i priset.

Erbjudanden i mars

I mars finns ett antal bra erbjudanden från olika aktörer där bland annat Telge Energi, Fortum, Skellefteå Kraft och Göta Energi har fri månadsavgift. I den här sektionen kan du läsa med om erbjudandena hos elbolagen.

fortum
greenely-logo
cheap-energy-ab

Fortum

Även Fortum erbjuder 1 års fri månadsavgift på det rörliga avtalet för den som är ny kund till ett värde från 470 kr (månadsavgift 35 – 45 kr beroende på elförbrukning). Fortum säljer enbart 100 % fossilfri el vilket innebär att den kommer från sol, vind, vatten eller kärnkraft och avtalet gäller för dig som är ny kund utan bindningstid. 

Tibber

Hos Tibber kan du få el utan inköpspåslag! Allt du betalar är en fast månadsavgift och kan sedan enkelt följa din förbrukning i deras smarta app. Ett bra alternativ för dig med hög förbrukning och vill ha full koll elkonsumtion och hur du kan få ner elkostnaderna. Tibber erbjuder endast timprisavtal.

Skellefteå Kraft

Skellefteå Kraft har en rabatt på både årsavgiften och påslaget i sitt rörliga avtal. Tecknar du ett elavtal med elleverantören får du 9 månader fri månadsavgift tillsammans med 6 öre rabatt på påslaget till ett värde av minst 405 kr. För den som förbrukar 20 000 kWh el är erbjudandet däremot värt 1405 kr. Skellefteå Kraft har enbart 100 % el från förnyelsebara källor och avtalet tecknas utan bindningstid.

Telge Energi

Telge Energi erbjuder 1 års fri månadsavgift på det rörliga elavtalet för den som är ny kund med ett värde som är minst 588 kr (månadsavgift 49 kr/mån). . Elen produceras från sol, vind och vatten och kampanjen gäller för den som är ny kund och har ingen bindningstid.

Olika typer av kampanjer

Det vanligaste erbjudandet bland elhandlarna är att ha fri månadsavgift i 3–12 månader eller en rabatt på påslaget. Det finns däremot både elhandlare som erbjuder mer kreativa kampanjer med både presentkort och andra typer av gåvor. Ett exempel är Vattenfall som ett tag gav ett par skidglasögon till den som tecknade ett nytt elavtal, eller Göta Energi som gav ett presentkort värt 500 kr att handla mat för. På Elyn har vi fokuserat på rabatt på påslag och avgift, men nedanför kan du också läsa på vad olika erbjudanden innebär.

Rabatt på påslaget

En rabatt på påslaget är en av de vanligaste typerna av erbjudanden som elbolagen använder sig av. För den med en högre förbrukning kan detta ha en stor påverkan på hur hög elkostnaden hos din elhandlare blir. 

Rabatter på påslaget brukar vara mellan 1–10 öre men det finns även bolag som erbjuder en högre rabatt än så. Det som kan vara viktigt att tänka på är att en hög rabatt ofta kan innebära att elhandlaren har ett högt påslag i sitt standardavtal. Vissa elleverantörer har till och med satt det i system att ha de högsta rabatterna på marknaden för att senare övergå till avtal som är betydligt sämre än genomsnittet.

Rabatt på årsavgift

Ett annat erbjudande som förekommer ofta är att elavtalet har fria månadsavgifter när du tecknar ett nytt elavtal. För den som har en lägre elförbrukning är den här typen av elavtal särskilt förmånligt. Vid en låg förbrukning kan den fasta avgiften stå för över 75 % av kostnaden som du kan påverka hos elhandlaren.

Vanligtvis brukar rabatter på månadsavgiften vara i 3–12 månader men det finns elbolag som erbjuder en längre rabatt än så. Om elkunden därefter väljer att ha kvar avtalet är elbolaget däremot ofta ovilliga att ha kvar rabatter på just avgiften.

Undvik elbolag som höjer påslaget oskäligt mycket efter kampanjtiden

Andra erbjudanden

Förutom rabatter på påslag och avgiften finns det som tidigare nämnt mer kreativa erbjudanden. Framför allt förekommer gåvor och presentkort, men det finns även bonusar och gratismånader som vi kort kommer beskriva nedanför.

Gåvor

Gåvor kan vara allt från ett par nya skidglasögon till en rabatt på ditt nya köp i elektronikbutiken. Viktigt att tänka på när det kommer till gåvor är att de sällan har det värdet som elhandlaren utger. Om det ingår en gåva med ett värde som är 500 kr kan man ställa sig frågan varför elhandlaren inte bara ger detta i rabatt på elavtalet? Antagligen är svaret på den frågan att det hade blivit dyrare för ellevantören.

Presentkort

Presentkort är också ett populärt inslag bland elhandlare och tenderar i många fall att vara lite bättre än gåvorna. Exempelvis kan det handla om ett presentkort att handla mat för och om du som kund ändå skulle handla mat hos den matkedjan kan presentkortet motsvara en direkt rabatt på elpriset.

Gratismånad och bonus

För den som är student händer det att elbolag erbjuder gratis sommarmånader där man bjuder på både el och avgiften. Det finns även elbolag som erbjuder en gratis timma el som en bonus varje dygn. 

Om kampanjer

Nedan har vi samlat viktig information kring elavtal och kampanjer. Bland annat går vi igenom hur länge erbjudanderna gäller, vilken typ av erbjudanden som du som elkund bör undvika, vilka som har möjlighet att teckna ett elavtal med rabatt samt hur omteckning och förlängning fungerar. 

Hur länge gäller kampanjer

Det är inte ovanligt att kampanjer varar mellan 3–12 månader men det finns även sådana som sträcker sig över två år. Det är viktigt att hålla koll på när kampanjtiden går ut eftersom priserna då ändras.  Om du tecknar ett fast elavtal med en kampanj sträcker den sig vanligtvis hela den fasta perioden. Oftast 1-3 år beroende på vilket fast avtal du väljer.

Undvik osäriösa aktörer

Vissa elbolag har till och med satt i system att erbjuda rabatter som är högre än marginalen på elavtalet. Det innebär att elhandlaren inte tjänar något på kunden under kampanjtiden men därefter tar ut ett pris som är betydligt högre än vad som är normalt.

På Elyn har vi i största möjliga mån försökt filtrera bort elhandlare som satt detta i system och för den som tecknar en kampanj är det viktigt att hålla koll på villkoren och  omförhandla avtalet när avtalstiden löper ut eller byter avtal. 

Ett exempel på elhandlare med många klagomål från Energimarknadsbyråns lista är Stockholms elbolag som är ett elbolag i Stockholm och har fått många klagomål under längre tid.

Vilka kan få rabatt på elpriset?

Oavsett om du tecknar ett nytt avtal eller planerar att förlänga det gamla elavtalet går det ofta att få rabatt. Det finns även kampanjer för pensionärer och seniorer samt erbjudanden för studenter.

Nykundsrabatt

Det vanligaste erbjudandet är nykundsrabatt. Anledningen är att elbolaget vill locka nya kunder till eftersom man vet att många kunder som tecknar ett elavtal inte kommer att byta avtalet när det har gått ut. Det är med andra ord värt att sänka priset extra mycket för nya kunder. 

Omteckning och förlängning

Många har säkert ställt sig frågan varför inte man som trogen kund får samma erbjudanden som de som tecknar elbolaget för första gången. Om du vill behålla samma elhandlare finns det ofta förhandlingsutrymme för att få en rabatt på påslaget eller sänkning på avgiften. Denna är i de flesta fallen inte lika hög som nykundserbjudanden men kan ändå innebära en väsentlig besparing.

Har du någon gång bytt elbolag vet du att det inte tar lång tid innan den säljare från elhandlaren ringer och frågar varför du som elkund har bytt avtal och om du kan tänka dig att återvända för om du får en rabatt.

Hitta kampanjer för dig

Välj en kampanj som passar dig och spara pengar redan idag. Med hjälp av Elyn kan du hitta ett populärt elbolag med bra erbjudanden.

Vanliga frågor och svar

Det finns många elavtal som har bra kampanjer och frågan som du som konsument behöver ställa dig är hur ditt behov ser ut. På Elyn har vi samlat olika erbjudanden som passar bra för både den som bor i en mindre lägenhet och den som bor i en stor villa. Just nu har bland annat Fortum,  Skellefteå Kraft, Telge Energi och Cheap Energi rabatt på sina elavtal.

Den vanligaste typen av kampanjer som elbolagen erbjuder är en rabatt på årsavgiften eller på örespåslaget. Det finns även aktörer som har presentkort eller andra typer av gåvor. Det viktigaste är att utgå från ditt hushålls elförbrukning och behov. Som en generell regel går det att säga att en lägre avgift är bättre för den som har en låg elförbrukning medan ett lågt påslag har större betydelse för dig med en hög elförbrukning. 

De allra flesta kampanjerna riktar in sig mot nya kunder vilket innebär att du som redan är kund hos elbolaget inte kan få rabatten. Om du är kund hos elleverantören finns det däremot ofta möjligheter att få en rabatt när du förlänger avtalet.

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.